Een werkdag van een creatief bij Steam in coronatijd

Hoe ziet de werkdag van een creatief eruit bij Employer Branding bureau Steam? We vroegen het aan Creative Olger Ypma die voornamelijk verantwoordelijk is voor de Defensie campagnes die Steam bedenkt en produceert. Hij werkt al een paar weken in zijn eigen huis op de Wallen in Amsterdam en incidenteel met zijn collega Patrick Wijnhoven aan de welbekende keukentafel bij Steam waaraan je gemakkelijk 1,5 meter afstand kunt houden.

Hoe ziet jouw werkdag er op dit moment uit?

“Mijn werkdagen zijn gelukkig nog steeds flink gevuld. We beginnen de dag met een videocall met alle Steam collega’s om 9.00 uur. Zo weten we waar iedereen mee bezig is. Op het moment van de uitbraak van het Coronavirus in Nederland, was ik in Innsbruck aan het draaien voor een commercial. Die shoot hebben we helaas niet af kunnen maken. Maar andere campagnes hadden we al eerder gedraaid en kunnen we nu dus heel goed afmaken en monteren. Zo heeft Steam het dus gelukkig nog best druk en dat geldt ook voor mij.”

Maak je ook nog nieuwe dingen of is dat onmogelijk nu?

“Niets blijkt bij voorbaat onmogelijk. Als je creatief bent met het (her)gebruiken van content kun je nog veel maken, bijvoorbeeld door het gebruiken van social content, de inzet van audio, zoals podcasts of video events. Ik zie ook nog best wel wat nieuwe campagnes voorbij komen van merken. Er wordt dan bijvoorbeeld gewerkt met een minimale crew en de afstemming van het concept en de uitwerking gebeurd dan via video.”

Moet iedere campagne online worden?

“Als een campagne zich leent voor online, dan is dat zeker slim om te doen. Campagnes vinden logischerwijs nu ook veel meer online plaats. Maar een campagne vanuit middelen bedenken in plaats van het idee heeft niet mijn voorkeur. Een prachtig voorbeeld daarvan vind ik de campagne via outdoor media van Netflix. Ze plaatsten op billboards spoilers van populaire Netflix series. Om zo mensen die toch buitenshuis allerlei activiteiten deden een duidelijke boodschap te sturen: #StayTheFuckHome. Een campagne die mij nog steeds het meest is bijgebleven de afgelopen tijd, terwijl deze niet online was.

Wat voor campagnes ben jij nu mee bezig?

“Er zijn organisaties die toch nu graag van zich willen laten horen als werkgever. Ik ben daarom ook nog aan het concepten voor bestaande klanten. Bijvoorbeeld voor de Pensioenfederatie. Ik presenteer dan het concept in mijn eentje in de vergaderzaal van Steam. Iedereen zet zijn geluid op mute en aan het einde volgen de reacties pas. Dan vraag je je soms wel af wat ze ervan vinden. Maar ook dat begint te wennen inmiddels. Je merkt sowieso dat iedereen de videoschaamte wel voorbij is, kinderen rennen door het beeld, een out-of-bed look, het kan allemaal op dit moment.”

Je kunt het dan alleen niet produceren?

“Deels wel natuurlijk maar je kunt niet alles wat je bedenkt maken en filmen. Als je voor de uitwerking bijvoorbeeld een winkelstraat wil fotograferen of filmen met veel mensen, dan wordt dat hem niet want er is geen kip op straat. Daar moet je creatief mee omgaan. Of soms vast een deel maken en dat later aanvullen als dit soort dingen wel weer mogelijk zijn.”

Is het slim om nu vast concepten te bedenken, deels te produceren en later af te maken?

“Ja zeker. Als de maatregelen straks versoepeld worden, zal de markt weer aantrekken en verwachten wij dat veel bedrijven weer volop aan hun (employer) branding willen werken. Dus alles wat je nu al kunt voorbereiden is slim, dan kost het straks minder tijd om weer zichtbaar te zijn!”

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store