Rustig blijven is de remedie tijdens corona

Employer Branding specialist Steam bestaat al 25 jaar. Het is niet de eerste crisis voor medeoprichter en managing director Marco van Rookhuijzen. Maar hoe kijkt hij tegen de coronacrisis aan? En hoe gaat het op dit moment bij Steam? En welke lessons learned uit eerdere crisisperioden passen Marco en Steam nog altijd toe?

Marco brandt los over de afgelopen periode: “Het valt me alles mee dat we zo door zijn gegaan waar we mee bezig waren maar dan vanuit huis. Iets wat ons veel rust gaf is dat onze liquiditeit heel goed was. We hebben geld opzij gezet voor investeringen of voor ‘je weet maar nooit’. Dat doen we altijd al, maar nu kwam het wel heel goed van pas. Dat maakt dat je zelf fijner slaapt, maar dat geldt natuurlijk ook voor alle collega’s, die we aan het begin van de corona tijd direct konden melden dat niemand zich zorgen hoefde te maken over zaken als salaris en later ook vakantiegeld.”

Hoe werken jullie nu?

Marco: “We werken thuis. Alleen voor creatie was op afstand werken niet mogelijk. Zij zijn vanaf de tweede week van de lockdown wel naar kantoor gegaan om te kunnen brainstormen en concepten uit te werken, binnen de richtlijnen van de RIVM natuurlijk (Lees hier hoe Steam creative Olger Ypma werkt tijdens corona). Inmiddels zijn we elke dag weer met zeven à acht collega’s op kantoor. We hebben alle werkplekken en de routing helemaal coronaproof gemaakt. De bedoeling is dat we straks weer om en om naar kantoor gaan, bijvoorbeeld de ene dag de ene helft, de andere dag de andere. Dat weten we nog niet precies. Op dit moment houden we iedere ochtend een videocall met het hele team. Dat houden we er voorlopig in om zoveel mogelijk te horen waar iedereen mee bezig is en hoe het met ze gaat.”

Voorkennis uit het buitenland

Steam is lid van het internationale bureaunetwerk Tribe Global. Het partnerbureau in China liep zes weken voor op Nederland in de coronacrisis en attendeerde Steam in februari al op het belang van een goede voorbereiding. Marco vertelt: “In China had iedereen vaste computers, zij moesten een enorme investering doen om iedereen thuis te kunnen laten werken. Dat hebben wij niet gehad, wij hadden allemaal al een laptop en konden veelal al thuiswerken. Toch gaf deze waarschuwing me wel de mogelijkheid om met onze IT’er te overleggen of wel echt alles goed geregeld was om goed en veilig thuis te kunnen werken. Zo konden we de laatste puntjes op de i zetten!”

Steam heeft eerder crises meegemaakt maar die waren gebaseerd op economische gronden. Marco: “Deze crisis is echt anders. Een economische crisis kun je redelijk voorspellen en daarin kun je de adviezen van experts grotendeels volgen. Deze crisis is totaal anders, je weet niet hoe lang dit gaat duren en je kunt je er niet op voorbereiden en ook niet in de toekomst kijken.”

Draai niet alles op slot en blijf flexibel

Hij vervolgt: “Wat ik wel geleerd heb, is dat je altijd voorbereid moet zijn op noodscenario’s en dat je als leidinggevende rustig moet blijven. Let op je uitgaven, maar draai niet alles op slot. Dingen die je nodig hebt, moet je wel aanschaffen. En je moet veel contact houden met je team. Ik probeer regelmatig iedereen even te spreken. Verder moet je flexibel zijn als werkgever, zo hebben wij ouders meer de ruimte gegeven en bepaalde projecten laten overdragen. We hebben ook niet direct afscheid genomen van collega’s. Je moet eerst rustig afwachten hoe iets zich ontwikkelt.”

Samenwerking op afstand

“Ik vind het videobellen niet ideaal, er gaat altijd wel iets mis. En ik heb behoefte aan de persoonlijke touch en emotie. Wij nemen mensen niet alleen aan omdat ze goed zijn, maar ook omdat ze leuk zijn en prettig om mee te werken. Je kunt vanaf een afstand niet alles lezen qua emoties”, aldus Marco. “Tegelijkertijd hebben we gemerkt dat we prima op afstand kunnen werken. Het is wel een interessante tijd want veel dingen lopen anders. In het begin hebben we veel concepten bedacht maar producties hebben we moeten afbreken en uitstellen. Productiemaatschappijen kwamen met ideeën om toch te kunnen produceren. Zo hebben we voor KPN een fysiek event in anderhalve maand tijd omgebouwd tot een digitaal live event (Lees hier hoe). Het was heel veel werk en ik was in het begin onzeker over het eindresultaat. Maar uiteindelijk was de live uitzending echt heel goed. Er deden duizenden deelnemers mee en de reacties waren zeer positief.”

Steam werkt heel bewust met een flexibele schil. Marco: “Je loopt gewoon meer risico als je hele grote opdrachtgevers hebt zoals Defensie en de Politie. Daarvoor moet je flexibiliteit inbouwen. Daarnaast is het bijzonder fijn om bij creatie met freelancers te werken uit verschillende disciplines en met verschillende ervaring. We koppelen die freelancers wel altijd aan een creatief van Steam. Zo creëren we diversiteit in creatie.”

De vijver met goede kandidaten zal weer gaan groeien

Marco: “In de toekomst kijken vind ik super ingewikkeld. Ik ben wat behoudender daarin, ik maak nu niet te veel veranderingen, pas op de plaats. Je moet natuurlijk niet stil gaan zitten, maar blijven bewegen en goed naar je mensen luisteren. Voor werving en employer branding kunnen er zomaar betere tijden aanbreken want de schaarste op de arbeidsmarkt is afgenomen. De vijvers zijn straks weer meer gevuld met goede kandidaten. Ik ben alleen niet zo hoopvol over dat we hier iets van geleerd hebben met zijn allen. Ik denk dat we blij mogen zijn als we straks misschien een beetje zijn veranderd in ons doen en laten op onze planeet. Je merkt daar nu weinig van, Iedereen wil het allerliefste weer aan het werk, op reis, uit eten en naar een terras. We zullen waarschijnlijk wel meer thuiswerken voortaan. Prima idee wat mij betreft! Als je niet naar kantoor hoeft, kun je best een autorit sparen.”

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store