Steam klassieker: GVB campagne ‘Stap uit de sleur. Word buschauffeur!’

Steam ontwikkelde in 2006 een campagne om buschauffeurs te werven voor het GVB. Voor een groot deel gedreven door de vergrijzing was bij GVB een instroom van 120 nieuwe buschauffeurs nodig. Om dit te bereiken werd Steam gevraagd om op zeer korte termijn een campagne te ontwikkelen die de werving een extra impuls gaf. De abri’s waren al ingekocht. Vervolgens ging de campagne ‘Stap uit de sleur. Word buschauffeur’ van start.

Een afwisselende baan met veel vrijheid
Steam deed onderzoek onder buschauffeurs. Wat ervaarden zij als positieve punten van hun baan? Drie aspecten van het werk sprongen er uit:

1. Vrijheid van het werk
2. Zelfstandigheid: Je bent zelf verantwoordelijk voor je route, niemand kijkt met je mee
t3. Veel afwisseling: De mensen, de routes, de weersomstandigheden, geen dag is hetzelfde

Op deze drie onderwerpen heeft Steam ingehaakt met de campagneposters en de boodschap: ‘Stap uit de sleur, word buschauffeur!’ Mirjam Spruijt vertelt: “We richten ons op een vmbo/mbo doelgroep die in een andere baan zit. We wisten van deze groep dat zij impulsief voor een baan kiezen. Dat is waar de campagne op aanstuurde. Je kon namelijk met één simpel sms’je jezelf uit de sleur weg-sms’en. Op de posters gaven we voorbeelden van mensen die in de sleur terecht waren gekomen in combinatie met de campagneboodschap.

Met één sms’je solliciteren
De campagne was dus zoveel mogelijk gericht op directe respons. We maakten het zo eenvoudig mogelijk. Met één sms kon je solliciteren en als je belde kreeg je via een keuzemenu meer informatie over aspecten van de baan:

- Meer weten over vakantiedagen? Kies 1
- Gegevens achterlaten? Kies 2

Ga je in een bananenpak lopen of word je buschauffeur?
Vervolgens organiseerden we een groot evenement waar geïnteresseerden naar toe konden komen. Iedereen die kwam, kreeg direct een sollicitatiegesprek. En we organiseerden een ludieke actie bij universiteiten. We lieten iemand flyeren in een bananenpak met de boodschap: ‘Je kunt net zoals ik voor gek lopen in een bananenpak of je wordt buschauffeur!’ Je kon dan je groot rijbewijs halen op kosten van het GVB. Daarnaast deden we andere gerichte flyeracties met de boodschap dat je op kosten van het GVB je grootrijbewijs kon halen en zo buschauffeur kon worden.

De campagne, met het accent op outdoor- en OV-reclame in Amsterdam, had een enorme goede respons en leverde het GVB ruim 1.900 sollicitaties op.